Stallkatter

Vare sig om du har bara en häst eller två eller en hel bondgård med hästar, finns det fler djur än dina egna som uppskattar alla utrymmen som du erbjuder. Du kommer onekligen att stöta på både råttor och möss i stallet samt en hel del insekter som uppskattar gratis husrum och mat.

Ett bra sätt att ta hand om ohyra som springer omkring på gården är med stallkatter. Dessa katter bor i stallet och får även sin mat serverad där. De kommer nästan aldrig in i hemmet och blir sällan några tamkatter. Det är dock en perfekt möjlighet för dig som vill rädda katter som behöver ett hem men är svår att adoptera bort då de kanske har levt ute stora delar av livet eller är lite rädd för människor. Prata med djurhemmet i din kommun och fråga efter katter som kan passa din gård. Sedan kan vissa så klart bli tama och vilja sova inne på natten och det är ju också mysigt. De bästa stallkatterna är födda i stall så de är redan vana vid den miljön. Se bara till att inte skaffa en raskatt för många av dem har får lång eller tunn päls för att klara sig bra utomhus.

Även om katten inte bor hos dig har du ansvar över den och måste se till att den är frisk och mår bra. Titta in hos Supercat och köp ett halsband så människor i området vet att katten har ett hem. Passa också på att id-märka din katt hos veterinären. Du behöver också vaccinera din katt varje till vartannat år beroende på vaccin. En utekatt tar fler risker än innekatter när det kommer till sjukdomar så det är viktigt att du se över katten åtminstone en gång om året hos veterinären. Katten behöver också avmaskas varje år så det är bra om katten är åtminstone van att hanteras av dig.

Se till att stallet har något rum som är isolerat och varmt under hela året. Du kan även placera ut små lådor isolerade med frigolit så katten har flera platser att gömma sig och sova på. Sist men inte minst, fundera gärna på att ta två katter på samma gång. Katter är solitära men uppskattar sällskap av sina artfränder och ska de vara stallkatter och därmed ha minskat mänsklig kontakt, är det viktigt med en lekkamrat.