Att välja hästtäcke

Hästar klarar för det mesta kyla bra så länge de är torra, men kombinationen av kyla och blötta eller svett kan bli tuff för hästar som är klippta eller ska arbeta. Det är då hästtäcken kommer in i bilden.

Hästtäcken finns för massor av olika ändamål, och det är upp till var och en att avgöra när din häst behöver ett täcke. Ett stalltäcke ska hålla din häst varm inomhus och lämpar sig om stallet kan bli väl kallt. Stalltäcken är inte gjorda för utomhusbruk och oväder, men de är lättare att hålla rena än många andra typer av täcken.

Regn- och vintertäcken är typiska tecken för utomhusbruk när du har en häst som är klippt eller ska arbeta i sämre väder. Regntäcken ska både hålla hästen torr och kunna släppa igenom fukt från insidan. Ett vintertäcke ska ha samma egenskaper som ett regntecke men skydda bättre mot kyla och brukar kunna köpas med olika mängder fodring.

Svett- och sommartäcken skyddar inte särskilt mot kyla eller regn, men svettäcken kan hålla din häst torr under exempelvis transport. Sommartäcken kan skydda mot insektsbett, och det finns också de som har UV-skydd.

Oavsett vilken typ av täcke du letar efter måste det passa hästen väl. Hitta en återförsäljare med ett brett utbud och kolla måtten noga. Ett täcke som inte passar bra är inte skönt för hästen, och klippta hästar är extra känsliga.